Vrijheden voor innovatie noodzakelijk

“Hopelijk betekent dit dat er meer tempo komt in het vergeven van vrijheden voor drones”, reageert Marc Sandelowsky vanuit de RAI in Amsterdam waar de Drone Week wordt gehouden. Space53 is gevestigd op de Technology Base, met de testfaciliteiten van o.a Twente Airport. In principe zijn ook wij gebonden aan de regels die voor iedereen gelden bij gebruik van een drone, maar omdat wij in een afgeschermde en veilige omgeving zitten, krijgen we ontheffingen. Deze moeten we nu nog wel allemaal apart aanvragen.

Drone als oplossing voor veiligheidsvraagstukken

Space53 is begin dit jaar begonnen met het project ‘Next Level’. Samen met de Veiligheidsregio Twente en hulpdiensten als politie, brandweer en ambulance wordt getest met een automatische drone. Die reageert op een melding van een incident via bijvoorbeeld een sensor of camera en vliegt er automatisch naartoe. De drone is snel ter plaatse en kan alvast informatie doorgeven aan hulpdiensten.  

Huidige regels laten testen in praktijk niet toe

Dat is uitvoerig getest op Technology Base en de resultaten zijn positief. De volgende stap is dat de automatische drone in de praktijk getest kan worden, maar dat laten de regels nu niet toe. “We willen zien hoe het werkt als we de automatische drone inzetten op bijvoorbeeld een industrieterrein”, legt Sandelowsky uit. “Maar het is verboden om boven een aaneengesloten bebouwd gebied te vliegen. Bovendien moet het ’s nachts, overdag heeft het weinig zin. En dan zit je er weer mee dat de drone grotendeels uit het zicht is.”

Meer op de website van Space53.