Er zijn veel mooie initiatieven rondom het beroepsonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ook voor kinderen van het primair onderwijs ontstaan steeds meer maakplaatsen en evenementen. “Maar een doorlopend programma in het primair onderwijs bestaat nog niet. Super jammer want juist daar, voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud, start de liefde voor een richting als techniek. Als we de spijker dan niet op de kop slaan, is de kans veel kleiner dat kinderen op latere leeftijd alsnog kiezen voor technische richtingen”, aldus mede-initiatiefnemer en onderwijskundige Tim Post. 

Pionier van de toekomst

Hangar21 biedt dat programma. Vanaf september bieden we álle basisscholen in Twente een avontuurlijke hangar op de voormalige vliegbasis Twenthe waar jong techniektalent wordt gebroed. Ernst Olde Riekerink vertelt: “We bedachten hoe zinnig het zou zijn om basisschoolleerlingen toegang te geven tot hun eigen werkplaats, met levensechte gereedschappen en met inspiratie van jonge techneuten uit het bedrijfsleven. Ons idee? Alles doen en geven om de eigen technologische dromen van kinderen leven in te blazen. En hen daarmee te helpen bouwen aan een kansrijke toekomst in de techniek.”

Hangar21

Hangar21 is de plaats waar kinderen worden geïnspireerd en geholpen om eigen uitvindingen te doen. Hier ontdekken zij hoe interessant, veelzijdig en leuk technisch werk is. Niet de wensen van de leerkracht staan centraal, maar de dromen van de kinderen. Samen met technici leren zij vorm te geven aan hun eigen technische oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Kinderen, ouders, leerkrachten, schoolleiders en bedrijven bouwen met Hangar21 daarvoor samen aan toekomstbestendig techniekonderwijs. 

Maar Hangar21 is veel meer dan een hangar. Vanaf het schooljaar 2020/2021 starten naar verwachting duizenden leerlingen met hun leerkrachten aan een jaarprogramma dat vol staat met bijscholing voor leerkrachten en schoolleiders, en met allerlei onderwijsactiviteiten voor hun leerlingen. “Ons doel is techniekonderwijs te verweven met de reguliere lesprogramma’s op de scholen, zoals met rekenen, taal en zelfs muziekles en gym. Met Hangar21 bieden we zodoende ook leerkrachten een dak boven het hoofd. Want geïnteresseerde leerkrachten broeden geïnteresseerde leerlingen”, aldus Tim.

Hangar21 opent september 2020 officieel haar deuren. Vanaf dan kan iedereen kennismaken met Hangar21!