De luchtvaart moet zich opnieuw uitvinden om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit vergt innovaties in alle aspecten van de luchtvaart en vraagt om omvangrijke experimenteer, opleidings- en testprogramma’s. Twente Airport werkt graag mee aan het verder brengen van het succesvolle initiatief van E-Flight Academy om elektrisch vliegen te stimuleren en daarmee een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de luchtvaart.

Dankzij de goed onderhouden en lange start- en landingsbaan, de grote open ruimte, de huidige bestaande infrastructuur, het relatief rustige luchtruim en een mobiel oplaadstation voor het laden van elektrische vliegtuigen, is het mogelijk E-Flight Academy de ruimte te bieden het elektrisch vliegen ook in Twente te stimuleren. Twente Airport neemt mede dankzij deze faciliteiten een centrale positie in Nederland in als kraamkamerfunctie voor de verduurzaming van de nationale en internationale luchtvaart, die harder nodig is dan ooit tevoren.

Zo duurzaam mogelijk vliegen

Door de technologische ontwikkelingen, de ambities van de overheid en de roep om verduurzaming realiseert de E-Flight Academy zich ook dat binnen tien jaar grote stappen gezet moeten worden op het gebied van elektrisch aangedreven toestellen. De E-Flight Academy werd in mei 2021 opgericht en is nog steeds de eerste organisatie in Nederland die deze stap nu al maakt en op deze schaal elektrisch vliegen inzet. Het doel van E-Flight Academy is om vliegen duurzamer te maken. Dat doen ze door waar dat kan te beginnen met het inzetten van elektrische vliegtuigen. De kennis en ervaring die ze daarmee opdoen heeft de sector straks nodig om met grotere elektrische toestellen passagiers te kunnen vervoeren.

Elektrische vliegtuigen zijn aanzienlijk stiller en schoner

E-Flight Academy vliegt met vliegtuigen van het type Pipistrel Velis Electro. Deze hypermoderne tweezitter van Sloveense makelij is op dit moment het enige gecertificeerde elektrische vliegtuig ter wereld waarmee gevlogen mag worden. Deze toestellen zijn speciaal ontwikkeld voor vliegopleidingen en maken het mogelijk piloten op te leiden zonder emissies uit te stoten tijdens de vlucht. Naast de CO2-besparing zijn de toestellen ook aanzienlijk stiller dan conventionele lesvliegtuigen.

E-Flight pop-up op Twente Airport

Van 6 t/m 18 september kan er op Twente Airport gevlogen worden met de Pipistrel Velis Electro. Het is in die periode mogelijk een proefles te nemen, maar is het ook mogelijk een difference training te volgen binnen de SEP class-rating, waarna je ook bevoegd bent om in elektrische vliegtuigen te vliegen. 

Meer informatie over de proeflessen en de E-rating opleiding: www.eflight.nl/blogs/e-flight-notices/nieuw-e-flight-pop-ups