Aanrijding tussen auto en touringcar


Hoe gaat zo’n oefening in zijn werk? Dat werd onlangs beschreven door Acute Zorg Euregio, het bureau dat een rol heeft bij de evaluatie van de MMT-oefeningen. Het scenario van de oefening was als volgt: na een aanrijding tussen een auto en een touringcar zit de bestuurster van de auto (gespeeld door een trauma-acteur) beklemd achter het stuur. Ze speelt dat ze een hersenschudding, gebroken sleutelbeen, ribfracturen en een bloedende klaplong heeft. Een realistische situatie waarbij het mobiel medisch team goed moet samenwerken met de brandweer, om de bestuurster zo snel en veilig mogelijk uit het wrak te krijgen. 

Vlotte samenwerking tussen MMT en het BHV+ team 

Nadat het BHV+ team van het MST het voertuig heeft beoordeeld op brand- en ontploffingsgevaar, overleggen ze met het MMT hoe de persoon uit het autowrak gehaald mag worden en welke tijd ze hiervoor hebben. Ze besluiten samen dat de brandweer ruiten gecontroleerd breekt en een portier openknipt. Tijdens deze werkzaamheden kan het MMT de bestuurster dan al aansluiten op een monitor en de behandeling starten.   

Realistische situatie 

De oefening verloopt vlot, de hulpverleners weten elkaar goed aan te vullen en uiteindelijk kan de bestuurster via het achterportier op een brancard gelegd worden voor verdere behandeling. ‘Rustig’, ‘communicatie’ en ‘leuke inzet’ zijn de steekwoorden van de deelnemers tijdens de evaluatie achteraf. Eén van de deelnemers vertelt dat ze de oefening erg realistisch vond. “Je zit er echt in”, zegt ze. “Het helpt enorm dat er een trauma-actrice is. Met een pop zou het niet hetzelfde zijn’.  

Volledige focus op de inzet 

Door de ligging van de Twente Safety Campus op het groene en afgesloten terrein van Technology Base, is het goed mogelijk om realistische oefeningen met trauma-acteurs te draaien zonder publiek. Deelnemers kunnen zich hierdoor volledig focussen op hun inzet.  

De TSC biedt legio mogelijkheden om oefeningen te draaien met verschillende disciplines zoals de brandweer en het MMT. De kundigheid binnen de TSC aan instructeurs, zowel medisch als brandweer-gerelateerd, ligt op een hoog niveau. Dit sluit naadloos aan bij de behoefte van MST. Naast het MMT oefent ook het BHV-brandweerteam regelmatig om de vakbekwaamheid op peil te houden.  

Bron: Twente Safety Campus