Hoe zijn jullie bij de TSC uitgekomen als oefenterrein?


Een tijd geleden zijn we geïnformeerd over dat er op de TSC een treinstel en andere oefenobjecten staan. We zijn gaan kijken naar mogelijkheden voor komende oefeningen en daar werden we wel enthousiast van, daarom hebben we deze locatie toegevoegd aan onze portefeuille. Wat de TSC uniek maakt is dat het een afgesloten locatie is. We kunnen daardoor in de anonimiteit onze oefeningen beoefenen en voorbereiden, zonder daarmee teveel op te vallen voor de buitenwereld.

Waarom was de TSC voor deze specifieke oefening een geschikte locatie?


Een externe partij kon ons oefenlocaties bieden die in de buurt liggen van de campus. Om daar te kunnen oefenen hadden we een locatie nodig van waaruit we konden voorbereiden en plannen en waar onze mensen hun basis hadden. Op de campus hadden we o.a. beschikking over een eigen gebouw met meerdere lokalen, grote briefingsruimte, parkeerplaatsen, sanitaire voorzieningen en de catering was top geregeld. De mensen van TSC hebben goed meegedacht over mogelijkheden.

Wat waren de belangrijkste uitdagingen bij het plannen en implementeren van de oefening op het TSC-oefenterrein, en welke oplossingen zijn gevonden om deze uitdagingen te overwinnen?

Beschikbaarheid is natuurlijk het meest essentieel. We wisten dat er brandweeroefeningen plaats zouden vinden en daar konden we prima tussendoor bewegen. Een echte must was dat we een eigen parkeerplaats kregen en leslokalen waar de teams zelf een eigen planning konden maken en terug konden koppelen naar de commandovoertuigen. Dat we de helikopters op ‘eigen terrein’ weg konden laten landen en stallen, waardoor ze snel bij de commando bevelvoeringwagen konden aansluiten.

Hoe is de verdere samenwerking met de TSC verlopen?

Het is erg prettig om met de TSC samen te werken. Dit komt denk ik mede doordat beide partijen uit de geüniformeerde/hulpverleningsbranche komen. Daardoor spreek je dezelfde taal en begrijp je elkaar snel. In dit geval hadden we twee keer een grote groep) die in de buurt moesten blijven slapen. Daar werd goed op ingespeeld en in meegedacht, dat werkt gewoon super. Vooral op de korte termijn waarin dit gerealiseerd moest worden. Er moest ad hoc gehandeld worden en daar was de TSC flexibel in.