Om drone-operaties met een zeer hoog risico in goede banen te leiden zullen er strenge eisen gesteld worden aan zowel de toestellen, de piloten en de organisatie. Veiligheid ontwerp je echter niet alleen achter de laptop in Word-documenten en Powerpoint-presentaties. Daarvoor zijn praktijkervaringen, véél praktijkervaringen, nodig. 

Op Technology Base werken Twente Airport en Space53 nauw samen om de onbemande ambities van Nederland te realiseren. Meiltje de Groot, directeur Twente Airport bevestigt de mogelijkheden voor de grotere onbemande toestellen, waarvoor juist Oost-Nederland goed lijkt te zijn uitgerust: “Twente Airport heeft als voormalige militair vliegveld veel test- en experimenteerruimte, waaronder de 3 km lange start- en landingsbaan voor het opdoen van de praktijkervaring die juist bij deze complexe categorie noodzakelijk is. 

Als innovatieve luchthaven bieden we nu al letterlijk en figuurlijk alle ruimte om de ontwikkelingen, technologieën en operationele procedures van onbemande vrachttoestellen uit te testen. Dit kan bij ons overdekt in een van de hangars, maar dus ook buiten in een afgeschermde omgeving. Dit is niet alleen van belang voor de ontwikkelaars van de toestellen zelf, maar ook voor de partijen die bezig zijn met de besturing hiervan."

Meer over de toekomstige mogelijkheden van pakketbezorgende drones en luchttaxi’s op Dronewatch.nl.