Luchttaxi’s voor personen en drones voor het vervoeren van vracht of voor ondersteuning in noodsituaties vormen een toekomstige realiteit. Stedelijke luchtmobiliteit, oftewel Urban Air Mobility (UAM), biedt daarbij de mogelijkheid om steden duurzamer en ‘slimmer’ te maken. Dit vooruitzicht heeft geleid tot het project ‘Air Mobility Urban – Large Experimental Demonstrations’ (AMU-LED), een H2020-project van de Europese Commissie met als belangrijkste doel: het aantonen van de veilige integratie van verschillende soorten drone-operaties in het luchtruim van onze steden.

Het is dan ook een ambitieus initiatief dat met een looptijd van twee jaar, in 2022 zal leiden tot een van de grootste demonstraties van de toepassing van drones voor stedelijke mobiliteit ooit. Er zijn locaties gekozen in drie verschillende landen: Santiago de Compostela in Spanje, Cranfield in het Verenigd Koninkrijk en Amsterdam, Rotterdam en Enschede in Nederland.

In totaal zijn bij het project 17 verschillende entiteiten uit Europa en de Verenigde Staten betrokken. Gecoördineerd door everis, bestaat het consortium uit een groot aantal prominente partijen: Airbus, AirHub, Altitude Angel, ANRA Technologies, Boeing Research & Technology-Europe, FADA-CATEC, Cranfield University, EHang, ENAIRE, Gemeente Amsterdam , INECO, ITG, Jeppesen, NLR, Space53 en Tecnalia.

Meer over AMU-LED op www.space53.eu.