Na een traject van bijna drie jaar hebben Chris Haarmeijer en Daan Nusman met hun REDSUIT de door het Ministerie van Singapore uitgeschreven tender gewonnen. Het Ministerie koos in plaats van een van de drie lokale bedrijven voor de relatief kleine en onbekende speler uit Enschede. 

Chris: “In 2019 hebben we in Singapore een demonstratie gegeven van REDSUIT, het realistische VR trainingssysteem dat speciaal ontwikkeld is voor het opleiden en trainen van brandweermensen. Een jaar later bleek het Ministerie waar de brandweer onder valt, budget gereserveerd te hebben en konden ze een tender uitschrijven. Naast RE-liON deden er nog drie andere bedrijven mee uit Singapore. Pas een jaar na het uitschrijven van de tender kregen we te horen dat wij de winnende partij waren én dat we eind dit jaar moeten leveren. Zuidoost-Azië stond al een tijd op ons wensenlijstje, omdat ze hier al heel ver zijn met VR technologie en het ook al toepassen op grote schaal, vaak meer dan in bijvoorbeeld Europa. Dat wij hier nu voet aan de grond hebben gekregen, motiveert ons nog meer om ook de VS en Europa - de anderen op ons lijstje - te veroveren.”

Voordelen van virtueel trainen

In de eerste plaats heeft virtueel trainen veel praktische voordelen. Het opbouwen en relevant houden van een fysieke trainingslocatie kost veel geld, tijd, mankracht en ruimte. Daarnaast ben je afhankelijk van allerlei factoren, zoals rollenspelers die nooit precies hetzelfde handelen, alle attributen die je steeds op dezelfde plek neer moet leggen en je hebt bijvoorbeeld ook te maken met een gebouw dat er op gebouwd is om niet definitief uit te branden, waardoor je nooit helemaal de echte situatie evenaart. Ook speelt het fysieke aspect een rol: de deelnemers kunnen tijdens fysieke trainingen toch rook binnenkrijgen, het is zwaar voor instructeurs en in het geval van schietoefeningen in een afgesloten ruimte kan op den duur soortgelijk hersenletsel ontstaan als bij voetballers die vaak de bal gekopt hebben. 

Met deze vorm van VR train je levensecht en kun je alle scenario’s oefenen die je maar kunt bedenken, zodat de deelnemers echt op alle situaties voorbereid zijn en ook weten hoe ze daar het beste en meest veilig naar kunnen handelen.

Extra toepassingen voor Singapore

Een van de redenen dat RE-liON de tender van Singapore gewonnen heeft, is dat het systeem in en paar koffers past en dus eenvoudig te verplaatsen is en dat er in vrijwel elke ruimte getraind kan worden, zonder dat er van alles opgebouwd moet worden. Je kunt dus ter plaatse opleiden en trainen.

De REDSUITS worden voor Singapore uitgerust met een geavanceerd meet- en registratiesysteem. Hierdoor kun je verschillende scenario’s op exact dezelfde manier doorlopen en bijvoorbeeld tijdens een assessment de deelnemers op precies dezelfde punten beoordelen. Alle bewegingen, communicatie en handelingen worden geregistreerd en opgenomen, zodat er na afloop ook geëvalueerd kan worden op basis van wat er echt heeft plaatsgevonden. 

Technology Base

Twee jaar geleden kregen Chris en Daan de sleutel van hun nieuwe kantoor op Technology Base, de bedrijvencampus voor innovatieve technologische bedrijven in Enschede. Technology Base - met de innovatieve luchthaven Twente Airport - biedt RE-liON de mogelijkheid in een afgeschermde omgeving producten en systemen te ontwikkelen en te testen. Een getransformeerde F16 shelter in het midden van de natuur is nu een comfortabel onderdak voor zowel de ontwikkel- als testteams van RE-liON. Naast de ruimte in de shelter zelf, konden ze aan de achterkant nog een grote hal realiseren waar opdrachtgevers ook kunnen trainen in de BLACK-, BLUE en REDSUITS. 

Voor de doorontwikkeling van de REDSUIT werkte RE-liON al samen met de Brandweer Twente en de Twente Safety Campus, maar sinds RE-liON ook op Technology Base gevestigd is, is de samenwerking nog intensiever en maken ze niet alleen gebruik van elkaars expertise, maar ook van elkaars faciliteiten. De Brandweer Twente is al vanaf het begin van de ontwikkeling van de REDSUIT betrokken en heeft meegedacht met het programma van eisen. Belangrijk voor Brandweer Twente is het vakbekwaam worden en blijven. REDSUIT levert hier een belangrijke bijdrage aan, maar tegelijkertijd geven zij ook weer inzicht in wat er verbeterd kan worden.  Chris: “Naast dat we nu zo dicht bij de Twente Safety Campus zitten, is de afgeschermde omgeving ook een enorm pluspunt. We hebben meerdere overheidsopdrachtgevers en voor hen is het heel prettig dat ze ongestoord en uit het zicht kunnen oefenen.”

© Afbeelding: Herman Zonderland

Meer op: Tubantia.nl