Brandweer Twente was in 2008 de eerste nieuwe gebruiker op Techology Base. De trainingslocatie groeide uit tot Twente Safety Campus, met jaarlijks duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland.

"Toen we hier voor het eerst kwamen, zagen we meteen dat het een soort snoepwinkel is. Het gebied was ongebruikt, overal stonden lege gebouwen. Ideaal om te oefenen zonder dat we iemand tot last zijn."

Troned

Troned biedt op maat gemaakte trainingen voor brandweer, politie, geneeskundige diensten en defensie. Grote aantallen brandweerlieden komen regelmatig om te oefenen.

"Het is bijvoorbeeld relatief eenvoudig om hier een zogenoemde Mikado-oefening te organiseren, waarbij we trainen op het redden van slachtoffers uit de puinhopen
van een ingestort gebouw. Het voorbereiden en opruimen kost veel tijd. Hier kan alles blijven liggen voor de volgende groep. Op de kazerne kan dat niet."

Risk Factory

Een ander onderdeel van de campus is de Risk Factory. Dit interactieve educatiecentrum trekt jaarlijks duizenden schoolkinderen uit de omgeving. Een bezoek aan de Risk Factory is een vast onderdeel in het onderwijsprogramma van groep 8. Leerlingen leren hoe ze om moeten gaan met brandveilige situaties, maar volgen bijvoorbeeld ook een lesprogramma over cyberpesten. Ze verbreden het begrip veiligheid en werken samen met de politie, Universiteit Twente, Hogeschool Saxion, gemeenten en Tactus verslavingszorg.

Safety Field Lab

Het Safety Field Lab is een proeftuin voor kennisinstellingen, bedrijven en onderwijs voor het ontwikkelen van nieuwe veiligheidsconcepten en -innovaties. In het Safety Field Lab kunnen praktijkonderzoek en diverse soorten testen onder realistische omstandigheden verricht worden.

Er wordt gewerkt aan een sensorpak voor de brandweer. Het bedrijf RE-liON dat dit pak ontwikkelt heeft zich hier ook gevestigd, in een oude vliegtuigshelter. De synergie binnen Technology Base gaat verder. De vliegtuigen die door buurman AELS worden ontmanteld, blijken perfecte oefenobjecten voor de speciale interventieteams van de politie.

Binnen Twente Safety Campus werken ze tevens samen met het eveneens op Technolgoy Base gevestigde drone-innovatiecluster en -testcentrum Space53. Brandweer Twente is het eerste korps in Nederland dat drones mag inzetten voor zowel brandbestrijding als bewaking van Technology Base en dan ook nog eens autonome drones. De kennis die ze opdoen, gebruiken ze om collega’s uit het hele land te trainen.

Het hele verhaal van Twente Safety Campus en nog veel meer, lees je in ons magazine.